“3 capitale, uniţi prin diabet – Sofia, București, Chișinău” este o iniţiativă Da, și eu pot – Yes, even I can, care a avut drept scop sensibilizarea comunităţii asupra rolului semnificativ al mișcării, educaţiei medicale și al tehnologiilor de îngrijire a diabetului dependent de insulină, în efortul persoanelor cu tip 1 de a-și gestiona condiţia medicala si de a împărtăși modul in care țările vecine au grija de pacienții cu diabet.

 

Pe 5 octombrie 2023, de dimineață,  am ajuns în capitala Bulgariei, Sofia, unde ne-am întâlnit cu Gabriela Grozea, “The sugar police”,  reprezentând comunitatea persoanelor cu diabet din Bulgaria.  A avut loc o sesiune foto, dar și o plimbare prin parcul din fața catedralei Sfântul Alexander Nevsky.

A fost o plăcere să ne cunoaștem și să aflăm problemele și provocările persoanelor cu diabet din Bulgaria.

Am plecat pe biciclete spre Svistov,  apoi Ruse, ca peste 3 zile de pedalat prin Bulgaria să traversăm Dunărea și să ajungem în țară.

Peste alte câteva zile,  la vama Albița ne-am întâlnit cu un tânăr cu diabet tip 1, originar din Chișinău,  dar stabilit în Arad.  Bogdan,  în vârstă de 16 ani este prietenul nostru încă din turul României,  când a fost unul dintre cei 10 copii ajutați cu senzori de monitorizare a glicemiei.  Devenit adolescent, Bogdan practică volei de performanță și iubește mersul pe bicicletă. La Leușeni, imediat după ce am trecut Prutul, ni s-a alăturat Alexandru, un tânăr de 15 ani din Bălți, Republica Moldova. Alexandru are diabet tip 1 de la vârsta de 11 ani, vârstă la care a început și ciclismul de performanță, dovedind că această afecțiune nu te oprește,  ci te motivează.

După 900 kilometri și  3 țări, pe 10 octombrie am ajuns la Chișinău,  Republica Moldova. Am fost primiți de DIA, Asociația tinerilor cu diabet din Republica Moldova,  împreună cu reprezentanți ai mass-media.  A urmat o întâlnire la biblioteca Chișinău,  locație în care DIA, coordonator Veronica Volcov are întâlniri săptămânale cu comunitățile celor cu diabet din Moldova,  dar și cu refugiați din Ucraina.

Așa am încheiat o nouă provocare,  3 capitale, uniți prin diabet!

 

Asociația “Da, și eu pot să lupt cu diabetul!” a luptat încă de la lansarea proiectul ,,Da, și eu pot – Turul României pe bicicletă cu diabet” din anul 2017, împotriva sedentarismului, pentru mișcare și pentru prevenție.

Observând că mișcarea face bine, inițiatoarea proiectului, Gabriela Airinei, diagnosticată cu diabet tip 1 în anul 2002, a devenit prima femeie care a făcut Turul Romaniei pe bicicletă. În cadrul acestui proiect, desfășurat între 25 iunie 2017 și 25 iulie 2017 s-au parcurs aproape 3,000 km pe biciclete, făcând ocolul României cât mai aproape de graniță. 2018 a însemnat “Interiorul Carpaților pe bicicletă” 1,100 km de pedalat cu trecere prin județele din interiorul arcului carpatic. Dar, 2018 a însemnat și prima ediție a caravanei “Acces la sănătate, acces la viață”, campanie derulata în județul Giurgiu, caravană care a continuat în 2019 în județul Teleorman, pentru ca în 2020 să treaca online și să continue în liceele din cele două județe. Caravana și-a propus să fie o campanie de conștientizare și educare a populației pe problematica diabetului, recunoașterea semnelor de boală, comportament adecvat în familie, tratamentul aferent, drepturile pacienților la accesarea serviciilor medicale.

 

Dintre proiectele desfășurate de-a lungul anilor amintim :

  • Turul României pe biciclete – 2017;
  • Interiorul Carpaților pe biciclete – 2018;
  • Acces la sănătate, acces la viață (4 ediții – 2018 / 2019 / 2020 / 2022)
  • Provocare și voință – 2018
  • România de la Est la Vest pe biciclete – 2019
  • Da, și eu pot – Ai timp pentru tine, #StaiAcasă!” – ședințe de mișcare online pe perioada pandemiei de Covid – 2020
  • Dunărea, de la intrare în țară la vărsare pe biciclete – 2020
  • Partener caravana Sănătatea vine la tine – comuna Cetate, Dolj

2023 înseamnă :

  • Acces la viață, acces la sănătate (ediția a – 5 – a);
  • 3 capitale, uniți prin diabet: Sofia – București – Chișinău pe bicicletă cu diabet.