Miliardarul Elon Musk devine o figură controversată. În mod suprinzător, unul dintre proiectele sale a reușit să-i frustreze pe fani și nemulțmiri la nivel global. Sute de sateliți deținuți de compania lui Musk, SpaceX, au fost lansați ca parte a Starlink, un proiect de creștere a acoperirii globale a internetului, însă prezența lor perturbă observațiile astromonice pe cer în timpul nopții.

Around 19 Starlink satellites were imaged shortly after launch in November 2019 by DECam on the Blanco 4-meter telescope at the Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) by astronomers Clara Martínez-Vázquez and Cliff Johnson. The gaps in the satellite tracks are due to the gaps between the DECam CCD chips.
Comedian și astrolog amator irlandez Dara Ó Briain a fost unul dintre mulți oameni care a postat pe rețelele de socializare, plângându-se după ce o serie de sateliți au fost văzuți mișcând pe cer duminică.
“Da, doar i-am văzut. Este rețeaua de satelit Starlink, iar Elon Musk vrea să plaseze 1000 dintre ele”, a scris Ó Briain ca răspuns la un alt astrolog de pe Twitter.
Cu toate acestea, Robert Massey de la Royal Astronomical Society din Regatul Unit a declarat pentru CNN că impactul pe termen lung al sateliților asupra cerului depinde de poziționarea finală a acestora.„Există variabilitate”, a spus el, adăugând că sateliții Starlink sunt mai vizibili acum decât vor fi în viitor, deoarece cel mai recent lot a fost lansat abia pe 18 martie.
În cele din urmă, Musk intenționează să lanseze peste 40.000 de sateliți care vor acoperi planeta într-o conectivitate de mare viteză. Scopul este de a ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume fără acces la internet și să concureze cu furnizorii de servicii tradiționale pe sol.
Sateliții pot fi vizibili de pe Pământ, au fost văzuți și din România, deși de obicei sunt destul de slabi. Dar când panourile lor reflectă o „explozie” din lumina soarelui înapoi pe Pământ, acestea pot apărea mai luminoase pentru o perioadă scurtă, potrivit National Geographic. Aceste dungi de lumină strălucitoare pot obstrucționa obiectele astronomice, le pot plasa chiar sub ele și ar putea declanșa semnale false în telescoape, a informat Nature. Alte companii, cum ar fi Amazon și Canada Telesat, își planifică propriile constelații, ridicând îngrijorarea nu doar cu privire la impactul sateliților Starlink asupra vizibilității cerului nocturn, ci ne îngrijorează cu privire la resturile spațiale și riscul de coliziuni pe orbită.
Astronomii amatori nu sunt singurii îngrijorați. În noiembrie, Clara Martínez-Vázquez, astronomă la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Coquimbo, Chile, a replicat că semnalele luminoase reflectate de sateliți interferau cu o cameră de mare putere folosită pentru a observa alte galaxii. “Mai degrabă deprimant … Nu este mișto!” scria ea atunci.
Musk a încercat în mod repetat să asigure publicului că Starlink nu va contribui la nicio astfel de problemă. SpaceX spune că a luat măsuri pentru atenuarea impactului sateliților săi. În noiembrie, anul trecut, un purtător de cuvânt a declarat pentru CNN că se discrută cu grupuri lider de astronomie pentru a găsi modalități prin care sateliții să nu le poată perturba activitatea.
SpaceX testează, de asemenea, dacă un înveliș întunecat de pe sateliții săi le poate reduce vizibilitatea, iar compania a spus că va putea ajusta unele orbite ale sateliților, dacă este necesar.
Massey a precizat pentru CNN că Royal Astronomical Society a luat legătura cu SpaceX pentru a discuta despre planurile companiei, fiind în interesul societății să negocieze cu fiecare companie care intenționează să lanseze sateliți.
“Nu există un cadru de reglementare care să ne protejeze”, a spus Massey. Aceasta înseamnă că astronomii se bazează pe bunăvoința acestor companii și trebuie să apeleze la un sentiment de împărtășire a moștenirii umane.„Într-o anumită măsură, cu toții avem dreptul la o vedere asupra cerului”, a spus Massey.
De ce trebuie să acționăm acum
Cerul înstelat pe care îl admirăm din copilărie, este tot mai amenințaț și se pare că se stinge. Această boltă nocturnă este și pe punctul de a dispărea. Dacă nu acționăm rapid, în mai puțin de 10 ani, cerul pe care îl știm va fi pălit în spatele vălului ambițiilor noastre.
Într-o seară, locuitorii mai multor țări, printre care și cei din România, au semnalat apariția pe cer a mai multor elemente luminoase ciudate, totuși. Pe lângă Planeta Venus, stelele și Luna. Aceste pete luminoase nu străluceau. Erau extrem de regulate și toate urmau exact aceeași traiectorie. Diciplinate, ca la armată. Și, mai ales, după zeci minute, baletul lor pe bolta înstelată s-a oprit brusc. Am intrat pe intenet și am făcut niște cercetări online. Multe articole din ziar au menționat aceste lucruri luminoase văzute în întreaga lume. A fost o serie de 60 de sateliți Starlink lansați pe 18 martie 2020.
Cei 60 de sateliți observați trebuie adăugați celor 300 de sateliți aflați deja pe orbită și reprezintă doar faza inițială a unui proiect care ar trebui să numere în total între 12.000 și 45.000 de sateliți (numărul final nu a fost încă decis). Proiectul Starlink nu este un caz izolat.
Proiectul Kuiper al Amazon plănuiește o constelație de 3.250 de sateliți.
Proiectul OneWeb, aflat în prezent în dificultate financiară, vizează între 1.000 și 2.000 de sateliți.
Și Facebook ar fi, de asemenea, în cursă, pentru a oferi propria soluție.
La acești potențiali sateliți, trebuie să-i adăugăm și pe cei din multe alte utilizări ale spațiului: meteorologie, militar, geolocalizare etc. O companie start-up rusă, numită StartRocket, are în vedere chiar și panouri publicitare realizate dintr-o constelație de mini-sateliți. Vă puteți imagina o mică reclamă KFC în mijlocul unei aurore boreale? Minunat, nu?
Conform bazei de date (Union of Concerned Scientists), numărul de sateliți lansați în spațiu a fost pe o curbă exponențială de treizeci de ani (la fel ca și pentru Covid-19). Cu 1,2 ori mai mulți sateliți puși în orbită în fiecare an, am trecut de la 1 satelit lansat în anul 1988 la peste 300 de sateliți în anul 2018 pentru un total de aproximativ 2.500 de sateliți deja deasupra noastră. Dacă vom păstra acest ritm, vom lansa 10.000 de sateliți pe an până în anul 2040 și mai mult de 2.000.000 anual în următorii 50 de ani. Această proiecție este, fără îndoială, subestimată, deoarece, de la sine, proiectul Starlink contribuie din martie, cu 2.000 de sateliți în fiecare an în spațiu.
Astronomii sunt extrem de îngrijorați de posibilitatea ca Pământul să fie acoperit de zeci de mii de sateliți, ceea ce va depăși mult cele 9 000 de stele care sunt vizibile pentru ochiul uman, fără niciun alt ajutor. Dacă lansările continuă, strălucirea minusculă a celor mai luminoși sateliți ne va „ameți” suficient încât să nu mai zărim stelele din spatele lor (și nu numai pe frecvențele vizibile, ci și pe alte frecvențe extrem de importante pentru astronomi).
Astfel, împreună cu alte proiecte spațiale ce se voi ivi în curând, normalitatea va fi un cer aglomerat cu obiecte artificiale ale unor companii cu bani. Potrivit astrofizicianului Ethan Siegel, într-un articol publicat în Forbes, în mai puțin de zece ani, privirea spre cer ar dezvălui mai mulți sateliți decât stelele. Iată o fotografie făcută în urmă cu câteva zile de un astronom amator ceh în care două trenuri de sateliți Starlink au îngreunat deja observarea unei comete pe fundal (liniile sunt legate de timpul de expunere, în practică se vede un satelit de pe Pământ ca punct).
I got this web page from my friend who informed me regarding
this site and at the moment this time I am visiting this web page
and reading very informative articles at this place.
Thank you very much