Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a luat forma unui microbuz colantat, menit să călătorească prin țară, în zonele de risc din perspectiva sclaviei moderne. În interiorul microbuzului sunt amplasate manechine, fiecare prezentând experiențe reale ale unor persoane ce au suferit diferite forme de exploatare.

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a început călătoria prin țară, în perioada 1-4 noiembrie 2019, oprindu-se mai întâi în șapte sate din Vrancea și Focșani. Muzeul mobil va fi plasat în fața școlilor, primăriilor, bisericilor, târgurilor și în alte zone de interes pentru localnici, cu scopul de a aduna comunitatea locală în jurul unei probleme care poate afecta orice persoană în orice moment.

Am început acest proiect pilot în Vrancea, în satul meu natal din comuna Dumbrăveni. Muzeul mobil a poposit la Focşani. Intenţia mea e să ajung cu acest muzeu în sate, acolo unde este foarte necesar, pentru că lipsa de mijloace financiare, corelată cu lipsa de informare, vulnerabilizează persoanele, în special fetele tinere, care sunt mai predispuse să răspundă unor propuneri sau oferte tentante şi să devină astfel victime ale traficului de persoane sau oricărui tip de exploatare. Microbuzul va merge în târguri, în şcoli, la biserici, pentru că o categorie vulnerabilă este cea a copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, copii rămaşi în grija bunicilor, şi mergând la biserici am putea atinge şi acest segment de populaţie. De asemenea, un alt obiectiv este acela de a merge la şcoli unde învaţă copiii cu dizabilităţi, pentru că, de multe ori, traficanţii recurg la aceste persoane pentru a le exploata”, a spus iniţiatoarea acestui proiect, Aurora Martin.