O minte sclipitoare este, de cele mai multe ori, o minte antrenată. Nomin Damdin  este prima femeie care a introdus în România metoda revoluţionară numită Soroban, care nu numai că dezvoltă armonios ambele emisfere ale creierului copiilor, ci îi şi învaţă să efectueze calcule cu numere mari mai rapid decât un calculator!  Conceput ca o numărătoare, are un minim de bile necesare calculelor. Pe rândul de sus o bilă cu valoarea cinci, pe rândul de jos 4 bile cu valoarea 1. Soroban are cel puţin 15 coloane, dar există şi modele cu 21, 23, 27 sau 31 de coloane. Se poate ajunge la o viteză de calcul superioară unei maşini de calculat mecanice. Doamna Nomin a terminat liceul cu profil matematică- informatică în Mongolia. A absolvit Academia de Studii Economice şi traieşte acum în România Mulţi ani a lucrat ca traducător/translator de limba italiană şi rusă, iar în timpul liber preda meditaţii. Este reprezentanta şcolii japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani în Japonia, membru de onoare al Federației Naționale Japoneze de Soroban şi fondatoarea Societăţii “Great Minds” care,  prin metode şi programe educaţionale japoneze de mare eficienţă, contribuie la dezvoltarea  abilităților mentale și cognitive ale copiilor români.

Soroban, un abac tradițional japonez

Cum a devenit matematica materia dumneavoastră preferată?

Matematică nu a fost de la bun început printre materiile mele preferate. Lucrurile s-au schimbat atunci când am intrat în clasa a 5-a, datorită profesorului. El era o persoană dedicată care știa să ne stârnească interesul și să ne facă să învățăm cu plăcere. Datorită lui, am început să iubesc matematica.

 Ce este Soroban și aritmetica mentală japoneză ? 

Soroban este un abac tradițional japonez care a jucat un rol important în dezvoltarea culturală și educaţională a Japoniei. Deși Japonia este o ţară foarte avansată din punct de vedere tehnologic, existând calculatoare performante la prețuri mici, Sorobanul este încă folosit și în prezent pentru beneficiile lui asupra dezvoltării mentale a oamenilor.

Pe acesta se pot efectua operații matematice: adunare, scădere, înmulțire, împărţire, ridicare la putere, extragere rădăcina pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere etc. Unul din scopurile finale ale folosirii Soroban-ului este acela de a efectua calculele fără a avea efectiv un Soroban la îndemână, ci doar imaginându-se unul și astfel copiii devin capabili să efectueze calcule mentale uluitoare. (Ceea ce japonezii numesc ANZAN- calcul mental).

“Doream ceva nou, care să maximizeze potențialul intelectual al copiilor mei”

Cum ați ajuns în România? 

Mama mea a terminat facultatea de Filologie, iar sora mea mai mare Academia de Studii Economice. Mi-au vorbit atât de frumos despre România, iar eu îmi doream o experiență internațională, așa că am decis să aplic pentru o bursă. În timpul facultății l-am cunoscut pe soțul meu și așa am rămas aici, în România.

Cum ați început să învățați limba română? 

Înainte să încep facultatea, trebuia să fac anul pregătitor, în care se învața limba română. Dar din cauza unor probleme personale de la acea vreme, nu am putut frecventa acest curs. Când am intrat în primul an de facultate, nu prea înțelegeam ce predau profesorii, nici nu puteam să scriu vreun curs. Norocul meu a fost că m-au luat “sub aripa” lor colegele de facultate, cu care și până în prezent am rămas prietene foarte bune. Ele îmi dădeau cursurile și meditații la materiile pe care nu le înțelegeam. Trebuia să traduc fiecare curs cu dicționarul, pentru că nu înțelegeam nimic din el. Stăteam până noaptea târziu să traduc câte un curs. Dar cu ambiție, perseverență și dorința de a învăța, am reușit să ajung la nivelul la care sunt acum.

 În ce context ați decis să predați metoda Anzan, în România? 

Am trei copii, mereu mă gândesc la educația lor. Doream ceva nou, ceva care să maximizeze potențialul intelectual al copiilor mei. La început doream să învăț această tehnică ca s-o predau lor și mi-am dat seama că puteam să ofer acest lucru și altor copii. Am îmbinat astfel utilul cu plăcutul. Când am aflat despre una dintre cele mai vechi Şcoli de Soroban și Anzan din Japonia, am apelat la ei pentru formare și, astfel, am devenit reprezentatul lor în România.

“Soroban este o știință în țara din care provine”

Ce cunoștințe trebuie să mai aveți, în afară de cele de matematică, pentru a fi un trainer de Anzan?

Un trainer de Soroban și Anzan trebuie să iubească, în primul rand, copiii, să fie pe deplin dedicat lor și să aibă pasiunea de a preda. În al doilea rând, trebuie să fie certificat în predarea metodei și să aibă pregătire de psihopedagog .

Metodă Anzan este mai degrabă un joc sau mai mult o știință?

Anzan, deși pare un joc cu cifre, aș spune că este mai degrabă o știință în țara din care provine. În 1928, tehnica operațiunii Soroban a fost inclusă în manualele școlare naționale elaborate de Ministerul Educației. Astăzi, acesta tehnică este un studiu obligatoriu din clasa a treia până în clasele superioare.

“Vârsta minimă este de 5 ani”

Cum ați comenta afirmația lui Platon: ”Cea mai înaltă formă a gândirii pure există în matematică” ?

În mod sigur, matematica structurează gândirea și caută calea cea mai simplă spre rezolvarea problemelor. Gândirea matematică se dobândește prin exercițiu, iar beneficiile sunt numeroase. O gândire bine structurată face parte din apanajul oamenilor de succes.

Care este vârstă minimă de învățare a metodei Anzan?

Vârsta minimă este de 5 ani. Cu cât se începe mai devreme, cu atât este mai bine.

“Programul durează aproape 3 ani, iar schimbările majore se văd în timp”

Cunoașteți învățământul românesc? Dacă ați putea, ce anume ați schimbă pentru binele copiilor?

Învățământul românesc ar putea pune mai mult accent pe dezvoltarea personală a copiilor. Încă din clasele mici, ar trebui să construim un comportament pozitiv, să-i învățam să aibă compasiune, să fie darnici, să iubească natura, să fie uniți și responsabili și, nu în ultimul rând, să aibă respect pentru ceilalți. Eu cred că acest lucru se poate realiza prin includerea în planul de învățământ a unor programe care să formeze un astfel de comportament.

Ce schimbări aţi remarcat în gândirea copiilor care au început să practice metodă Anzan? 

La această întrebare pot să răspundă cel mai bine părinții. Din perspectivă mea pot să spun că li s-au îmbunătățit concentrarea, atenția la detalii, perseverență și viteză de procesare a informațiilor . Trebuie să menționez că programul durează aproape 3 ani, iar schimbările majore se văd în timp și depind de ritmul de învățare și gradul de implicare al fiecărui copil.

Care sunt motivele pentru care părinții își înscriu copiii la Anzan? 

Cred că pe părinţii îi interesează să încerce ceva nou și deosebit pentru copiii lor, ceva care a dat deja rezultate uimitoare în alte țări și bineînțeles se maximizeze capacitatiile mentale ale copiilor lor.

Care sunt beneficiile metodei Soroban și Anzan? 

Scopul principal al acestei metode este dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale ale copiilor, nicidecum să-i transformăm în ”calculatoare” umane. Faptul că ajung să calculeze atât de repede, este doar o consecinţă pozitivă după învăţarea metodei. Iată care sunt beneficiile:

Creşte capacitatea copiilor de a rezolva diverse probleme;

Copiii devin mai încrezători în forţele proprii, pentru că vor reuşi să îşi folosească mintea într-un mod impresionant;

Se dezvoltă capacitatea de a face mai multe lucruri simultan (Multi-tasking);

Este dovedit că se dezvoltă emisferă dreaptă a creierului, responsabilă cu imaginaţia şi intuiţia

Copiii înţeleg mai bine şi mai uşor sensul numerelor;

Metoda îi ajută să se autodisciplineze;

Cresc performanţele şcolare, în ansamblu.

Se dezvoltă motricitatea fină a mâinilor