Chevron (CVX) s-a regrupat după ce Berkshire Hathaway (BRKB) a lui Warren Buffett a dezvăluit că deține o nouă poziție puternică în marea petrolieră. Dar este stocul Chevron bun de cumpărat? 

Pe 17 februarie anul curent, Berkshire a dezvăluit o investiție de 4,1 miliarde de dolari în stocul petrolier pe media industrială Dow Jones, după ce rivala Exxon Mobil (XOM) a fost eliminată la sfârșitul lunii august din indicele cheie.

Acțiunile Chevron au crescut, de asemenea, în ultimele săptămâni, întrucât prețurile petrolului au urcat înapoi peste 60 USD pe baril, pe fondul speranțelor unei economii revigorate, în timp ce înghețarea profundă din Bazinul Permian a oprit producția de gaze de șist.

Câștigurile Chevron și creșterea veniturilor se clatină

Pe 29 ianuarie, Chevron a raportat o pierdere neașteptată în trimestrul IV chiar dacă prețurile petrolului au crescut. Gigantul petrolier a pierdut 1% pe acțiune la venituri de 25,25 miliarde de dolari. Analiștii chestionați de Zacks Investment Research spun că se așteptau la o scădere de chiar 94% a EPS la 9 cenți la venitul de 27,6 miliarde de dolari.

Producția netă echivalentă de petrol la nivel mondial a crescut cu 6%, ajungând la 3,28 milioane de barili pe zi, în mare parte datorită achiziției Noble Energy. Compania a raportat vânzări de active pe tot anul de 2,9 miliarde de dolari, aducând totalul din perioada 2018-2020 la 7,7 miliarde de dolari. Chevron a redus cheltuielile de capital cu 35% per an și a adăugat 832 milioane de barili de rezerve nete dovedite în anul 2020, tranzacția Noble reprezentând cea mai mare parte a creșterii.

În ultimii trei ani, creșterea câștigurilor Chevron au fost în medie de -11%, potrivit instrumentului de verificare a stocurilor. În timp ce rata de creștere a veniturilor pe trei ani a gigantului energetic Dow Jones este de -6%.

Investitorii ar trebui, în general, să caute acțiuni cu câștiguri susținute și o creștere a vânzărilor de cel puțin 25%.

Acțiunile Chevron oferă, de asemenea, un randament al dividendelor de 6% față de aproximativ 2% pentru S&P 500. Acțiunile Exxon se mândresc cu un randament al dividendului de 7,6%.

Analiza tehnică a stocului Chevron

O lectură a graficului acțiunilor Chevron ar trebui să ia în considerare volatilitatea prețurilor petrolului în ultimul an. Blocările coronavirusului au trimis cererea de petrol și prețurile au scăzut în martie anul trecut. Apoi, în aprilie, țițeiul de referință al SUA a devenit negativ pentru prima dată, pe fondul temerilor că capacitatea de stocare a excesului de petrol se epuizează.

Mai a înregistrat o creștere a brutului american de aproape 90%, marcând cea mai bună lună din istorie, pe măsură ce economiile globale au început să se redeschidă treptat.

Dar o inversare bruscă a prețurilor petrolului în iunie a scăzut stocul Chevron sub media sa de 50 de zile.

Acțiunile CVX au revenit în jurul liniei sale de 50 de zile înainte de a intra în 9 noiembrie, pe măsură ce prețurile petrolului au crescut după ce Pfizer (PFE) a anunțat rezultate încurajatoare ale vaccinului Covid-19.

O altă creștere a prețurilor petrolului la începutul lunii ianuarie a ridicat acțiunile peste un punct fix de bază de 95,92. Dar repartiția a eșuat în curând, iar acțiunile au scăzut în zona de vânzare cu limitare a pierderilor de 7% -8%. Acțiunile Chevron lucrează acum la o intrare alternativă la 96,42, conform analizei graficului MarketSmith.

Pe termen mai lung, linia RS, linia albastră din graficul prezentat, a scăzut de la recorduri, dar a continuat să scadă de la sfârșitul anului 2011, un alt semn de slăbiciune.

În ciuda știrilor optimiste privind vaccinul Covid-19, analiștii Rapidan Energy nu văd o creștere bruscă a prețurilor petrolului în acest an și, în schimb, estimează o medie de 43 $ – 45 $ pe baril în 2021. Și Agenția Internațională pentru Energie a declarat într-un raport din decembrie că piețele petroliere rămân „fragile”, cu kerosen (combustibil pentru avioane) care îngreunează cererea cel mai mult în 2021.

Acțiunile Chevron au un IBD Composite Rating de doar 3 din 99 și un EPS Rating de 7. Evaluarea Composite compilează scoruri pe măsurători fundamentale și tehnice cheie: câștigurile și creșterea vânzărilor, marjele de profit, randamentul capitalurilor proprii și performanța relativă a prețului. Investitorii ar trebui să se concentreze pe acțiuni cu un rating compozit de 90 sau mai mare.

Ca și în cazul altor stocuri de petrol, stocul Chevron depinde în mare măsură de prețurile la țiței. Chiar și atunci când fundamentele și tehnicile Chevron arată soliditate, în cazul în care prețurile la țiței scad brusc, și stocul CVX va crește.

Investitorii se pot uita la fondurile tranzacționate la bursă de energie. Aceste ETF-uri încă se confruntă cu fluctuații ale țițeiului, dar evită riscul specific stocului. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) și iShares US Energy ETF (IYE) sunt două ETF-uri legate de energie.

Informații despre Chevron

Pe 3 decembrie, Chevron și-a redus orientările privind cheltuielile de capital pe termen lung la 14 miliarde USD – 16 miliarde USD anual până în 2025 dintr-o perspectivă anterioară de 19 miliarde USD – 22 miliarde USD. S-a alăturat altor companii gigant de petrol, simțind presiunea mai mică pentru prețurile mai mari ale țițeiului.

Dar compania planifică în continuare să crească investițiile în anumite active, precum cele din Bazinul Permian, alte piese neconvenționale și Golful Mexicului.

Chevron a investit puternic în Bazinul Permian înainte de pandemia coronavirusului și de prăbușirea prețului petrolului. De asemenea, a găsit oportunități de achiziție anul trecut. Atunci, în luna iulie, Chevron a anunțat că va cumpăra producătorul de petrol și gaze Noble Energy printr-o tranzacție cu acțiuni în valoare de 5 miliarde de dolari. Noble are 92.000 de acri în bazinul Delaware al Permianului bogat în petrol.

În august, Chevron a fost printre cei care au stocurile de energie care au anunțat acorduri în valoare de până la 8 miliarde de dolari cu guvernul irakian. Gigantul petrolier a aprobat un cadru pentru negocieri exclusive pentru un contract de explorare, dezvoltare și producție într-un câmp petrolier major din provincia Dhi Qar.

Acțiunile Chevron merg, de asemenea, pe știri petroliere mai largi din străinătate. Acțiunile au scăzut după ce discuțiile OPEC + din martie s-au destrămat, provocând cea mai mare scădere a prețurilor petrolului de la începutul războiului din anul 1991 din Golf. Însă cartelul a ajuns de atunci la un nou acord pe măsură ce pandemia Covid-19 a atins cererea. OPEP a fost de asemenea de acord să înceapă ușurarea reducerilor de aprovizionare în ianuarie.

În timp ce operațiunile de foraj și exploatare din amonte ale Chevron beneficiază de prețuri mai mari ale petrolului, operațiunile de rafinare din aval ale Chevron văd marje mai mici atunci când prețurile petrolului cresc. Chevron se numără printre companiile petroliere cu operațiuni de rafinare din Coasta Golfului, care necesită țiței greu pentru o capacitate optimă de rafinare. Sancțiunile pentru produsul brut din Venezuela au crescut costurile de intrare pentru rafinării, reducând marjele.

Deci, Chevron Stock este cumpărat?

Acțiunile Chevron nu se află într-o zonă de cumpărare, dar construiesc un punct de intrare alternativ. Linia de forță relativă continuă să arate o performanță slabă față de piața mai largă.

Atât câștigurile, cât și acțiunile CVX cresc, de asemenea, cu prețurile la țiței, care sunt puternic influențate de forțe externe.

Câștigurile și veniturile au scăzut, iar perspectivele sunt tulburi, deoarece se așteaptă ca brutul să aibă o recuperare lungă și agitată.

Concluzie: acțiunea Chevron nu este o cumpărare, dar investitorii ar trebui să urmărească acțiunile, deoarece creează un punct de intrare alternativ.

Investitorii care caută acțiuni de cumpărat pot găsi companii cu o creștere a veniturilor mai puternică și mai consistentă și tehnici mai bune pentru acțiuni.