Faptul că munca de acasă a câștigat în anul 2020, a determinat talentele de top din tehnologie ale națiunii să renunțe la hub-uri tradiționale pentru locuri care oferă mai mult potențial pentru dolarul lor atunci când vine vorba de viața profesională în echilibru și, bineînțeles, rate de impozitare mai favorabile averii. Startup-urile susținute de VC și nume importante precum Tesla se îndepărtează de Silicon Valley în ceea ce a fost supranumit „techxodus” în masă. Iată orașele în care se mută sau vor fi în curând.

Arlington, Virginia

În ciuda reputației sale ca o industrie covârșitoare dominată de bărbați, scena tehnologică a adăugat în mod constant mai multe femei în Arlington, Virginia de-a lungul anilor. Dar asta nu înseamnă că anhajații care nu sunt de sex masculin primesc un tratament excelent în general.  Arlington a fost numit recent cel mai bun oraș pentru femei în tehnologie, cu un decalaj salarial mai mic între omologii de sex masculin și un venit mai mare comparativ cu alte orașe. În prezent, femeile reprezintă 33,5% din forța de muncă tehnologică a zonei, dar suntem siguri că vom vedea acest număr crescând odată cu noul sediu al Amazonului în lucru.

Madison, Wisconsin

Destul de surprinzător, datele arată că, de când a lovit pandemia, acest oraș din Midwest a cunoscut cel mai mare aflux de tipuri de tehnologie – o tendință ascendentă de 74,2%, mai exact. “Mi-aș putea imagina în totalitate că oamenii care au această abilitate, dacă decid să rămână în ceea ce ar putea numi cele două orașe sau hub-uri tehnologice netradiționale, în cele din urmă s-ar putea transforma în ceva în care își construiesc propria afacere”, a declarat economistul șef LinkedIn, Karin Kimbrough, numit „Big Technology„.

Seattle, Washington

Sigur, este din punct de vedere tehnic locul de naștere al Amazonului, dar abia în ultimii ani Emerald City și-a adus Starbucks pentru startup-uri. Jeff Bezos a construit un sediu strălucitor, nou și deosebit de extins în zonă, în timp ce companiile din arena de tele-sănătate și jocuri sunt în plină expansiune în urma răspândirii COVID. Seattle a fost numit orașul SUA cu cea mai mare creștere economică din ultimul deceniu și suntem siguri că este și mulțumirea firmelor VC și incubatoarelor care se construiesc acolo.

Denver, Colorado

Nu numai iarba este mai verde în Denver. Copiii drăguți se adună în orașul Mile High pentru abordarea mai ecologică a tehnologiei, împreună cu inovațiile din industria canabisului. Nu strică faptul că este, de asemenea, un refugiu pentru petrecerea timpului în aer liber, care pot face drumeții și ciclism montan în apropiere în weekend. Spiritul antreprenorial este practic încorporat și datorită guvernului local: guvernatorul Colorado, Jared Polis, este co-fondator al companiei de succes Techstars.

Houston, Texas

Unii dintre cei mai notabili cowboy-i ai tehnologiei își adună echipele și se îndreaptă spre Texas, unde costul vieții este mai mic, iar ratele de impozitare sunt cu siguranță mai favorabile miliardarilor decât în California. Când Hewlett Packard și-a anunțat mutarea de la San Jose la Houston în decembrie, a provocat valuri majore și a făcut ca multe alte companii să privească potențialul orașului. Cu un nou „Coridor de inovație”, un complex de patru mile conceput pentru incubatoare, acceleratoare și start-up-uri, aflat deja în lucru, Houston urmează să atragă o mulțime de noi talente.

Gorgeous green summer view above tree tops with drone view Travel destination town lake , water , and bridges Austin Texas growing downtown skyline cityscape aerial drone view tower Modern urban skyscraper rises above the rest Green summer Texas landscape high above Austin Texas growing downtown skyline cityscape aerial drone view from west side of Austin

Austin, Texas

Dar poate că dezvoltarea remarcabilă a tehnologiei din Texas a venit atunci când Elon Musk a anunțat că își mută companiile în stat. Tesla, de exemplu, își va găsi fabrica principală chiar în afara orașului Austin, oraș care a câștigat deja porecla de „Silicon Hills” în ultimii ani. Oracle se mută, de asemenea, în Austin, din Redwood City, California, întrucât o serie de firme de capital de risc și mari CEO (precum Dropbox’s Drew Houston) va urma exemplul.

Miami, Florida

Dacă se simte că toată lumea pe care o cunoașteți s-a mutat la Miami, ei bine, asta pentru că așa și este. Și asta include jucători importanți în tehnologie. Terenul de joacă pe plajă al miliardarului a generat, fără îndoială, cea mai mare agitație în cercurile de afaceri și este deja pe drumul cel bun pentru a deveni noua meccă pentru antreprenori și investitori. Câteva nume de profil care au făcut deja mișcarea? Partenerul general al Fondatorilor Fondului, Keith Rabois, fondatorul Blumberg Capital, David Blumberg, și fondatorul și CEO-ul Shutterstock, Jon Oringer, care au făcut furori atunci când a achiziționat o casă record de 42 de milioane de dolari în zonă. Cu alte orașe care se confruntă cu blocaje mai stricte, Miami este cu siguranță un loc mai însorit pentru a ieși din furtună și a vă distra mai mult.

Uitați de Silicon Valley: Acum vine Silicon Beach !

În anul 2020, creșterea populației din California a încetinit până la o rată de 0,05%, cea mai lentă din 1900 încoace. Giganții tehnologici care au început în zona Bay (San Francisco Bay Area), cum ar fi Oracle, Hewlett-Packard, Apple, Google și Palantir, fie și-au mutat sediul, fie au recurs la construirea de campusuri în Austin, Houston sau alte orașe din Texas.

Factorii de „atragere” din Texas și din statele conservatoare similare – absența unui impozit pe venit, un climat politic pro-business (și anti-clasă muncitoare) – sunt suficient de reali. Dar acești factori nu sunt noi.

Până în prezent, mulți angajatori de tehnologie s-au bazat pe programul de vize din categoria H-1B pentru a le oferi un flux constant de servitori angajați cu studii superioare și pentru a permite industria californiană să fie decuplată de la învățământul public din California și țara în ansamblu. În cazul unei noi pandemii de înghețare a călătoriilor sau a unor restricții de imigrație mai stricte decât cele pe care administrația Trump a reușit să le impună, oligarhii tehnologici ar putea să se bazeze pe o forță de muncă nenumărată și semiliterată care iese din școlile și universitățile publice care au redus standardele denumirea concepțiilor de stânga radicală a justiției sociale.

Lumina soarelui și un climat favorabil afacerilor i-au atras de mult pe americani bogați din orașele din nord în state precum Florida și Texas. Dar căderea economică provocată de virusul Covid-19, împreună cu teama de a crește impozitele, reglementările și mai multe politici de stânga din New York și California s-au ciocnit pentru o migrare mai mare a bogăției de la nord la sud – una care ar putea avea implicații mari pentru locuri de muncă și bugetele sectorului public.

Miami, în special, a devenit destinația pentru ceea ce unii numesc „techxodus” în masă. Executivii din hub-urile digitale precum San Francisco, Boston și New York se mută în ceea ce consideră a fi o locație mai pro-business. Blackstone, Elliott Management, Icahn Enterprises, Citadel și Goldman Sachs s-au alăturat grupului japonez SoftBank și numeroase start-up-uri din zona golfului San Francisco si-au mutat locurile de muncă și investițiile în Florida de Sud.

Se pare că în Miami le este ușor cu credite fiscale, împrumuturi cu dobândă redusă și alte stimulente economice pentru afaceri. În anumite privințe, aceasta este doar cea mai recentă cursă pentru a atrage companiile mari care oferă oportunități de creare de locuri de muncă atrăgătoare. Astfel de subvenții comerciale de stat și de oraș s-au triplat în SUA încă din anul 1990, întrucât fiecare regiune încearcă să devină noua Silicon Valley (sau Alley).

Uneori funcționează, cum ar fi în Austin, Texas sau Raleigh-Durham, Carolina de Nord. Miami nu este singura care atrage locuri de muncă și capital de la centre economice mai mari din nord. În SUA, multe locuri de muncă în industrie s-au mutat din Midwest în sud în ultimele decenii, datorită legilor „dreptului la muncă” care reduc sindicatele la locul de muncă din ultima regiune. Statele din Sunbelt, cum ar fi Texas, Arizona și Florida, au, de asemenea, atracția prețurilor mai mici ale locuințelor și a unei reglementări mai reduse decât multe zone din nord. Potrivit unui nou sondaj al Institutului Milken, care urmărește locurile de muncă, salariile și creșterea de înaltă tehnologie în diferite zone urbane, orașele din statele vestice de top, cum ar fi Utah și Idaho și sudul, cresc rapid.

O parte din aceasta este o realizare post-Covid a cât de multă muncă se poate face de la distanță. Potrivit unui recent studiu al Institutului Global McKinsey privind viitorul muncii după pandemie, 20-25 la sută dintre lucrătorii din opt economii avansate, reprezentând aproximativ 62 la sută din PIB-ul global, ar putea să-și facă treaba de acasă. CEO-urile folosesc deja beneficiile potențiale ale costurilor, regândindu-și amprenta comercială. Un exemplu este Salesforce, o companie care și-a folosit clădirile de birouri importante ca instrument de marketing și recrutare și a anunțat planuri de reducere a spațiilor de birouri în majoritatea orașelor, inclusiv în sediul central din San Francisco.

Se vede un exod în masă de clienți către Park City din Utah, Texas, Bahamas și Elveția. Taxele mici și oportunitățile pentru schi și soare sunt momeli evidente.

Potrivit MGI, Madison din Wisconsin, Jacksonville, Florida și Salt Lake City, Utah, au avut cele mai mari rapoarte de intrare-ieșire în ultimul an. Orașele mici și statele puternic afectate de pandemie concurează acerb pentru noile cadre ale nomazilor digitali post-Covid. Tulsa, Oklahoma, oferă lucrătorilor la distanță 10.000 de dolari și acces la spații de lucru în comun dacă se mută pentru un an. Hawaii atrage cu bilete de avion gratuite, camere de hotel reduse și spațiu de lucru.

Totuși, există o singură cursă – cei care se mută în statul insular din Pacific trebuie să facă voluntariat cu organizații de caritate locale. Aceasta este o idee excelentă, deoarece există un risc imens ca toate optimizările fiscale și migrația „să lucreze din cabana dvs. de schi” să ducă la o creștere a inegalităților și a resentimentului de combustibil în rândul populației locale.

Pe lângă simpla distribuire a scutirilor de taxe, ar fi bine ca orașe precum Miami să insiste ca marile companii de tehnologie și finanțe care se deplasează în zonă să facă ceva pentru a îmbunătăți educația, infrastructura și locuințele locale. Mulți sunt probabil familiarizați cu luxul din celebrul cartier South Beach. Dar, potrivit unui studiu al United Way, 37% dintre locuitorii din Miami-Dade se luptă să își permită locuințe, transport, asistență medicală, îngrijire a copiilor. Nu este un aspect bun pentru o plajă aspirantă din Silicon.