Anca Daniela Raiciu, Doctor în Științe farmaceutice și lector universitar la Facultatea de Farmacie Titu Maiorescu, ne ajută să înțelegem cum să păstrăm un sistem imunitar bun și faptul că prevenția și igiena sunt lucruri elementare în combaterea oricărei boli, afecțiuni, pandemii de coronavirus: 

”Atâta vreme cât medicii ies in curtea spitalului in papucii cu care stau in secție si in halat, nu avem ce discuta de combinezoane sau alte lucruri. Ei și înainte făceau așa. De aceea avem infecții nosocomiale, pentru că nu se respectă multe lucruri”, consideră Dr. Anca Daniela Raiciu.

În continuare, vă oferim câteva idei de întărire a imunității:

„Există plante care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la combaterea răcelii și gripei. Echinacea este prima dintr-o listă lungă. Cercetările, dintre care numeroase au fost efectuate în Germania, arată că această plantă întărește sistemul imunitar împotriva virusurilor, răcelilor ușoare precum și împotriva altor germeni patogeni.
Magia sa se numește properdină, o substanță chimică care activează componente ale sistemului imunitar responsabile de întărirea mecanismelor de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor.
Extractele din rădăcină de echinacea au proprietăți antivirale și acționează împotriva gripei, herpesului și a altor virusuri.
O altă plantă mult studiată este ienupărul, care conține un puternic compus antiviral, ce inhibă activitatea unor virusuri mai ales cele gripale și herpetice. Măceșele, prin componenta lor principală, vitamina C, are un puternic efect stimulator imunitar, minimizând simptomele răcelii și contribuind la reducerea crizelor de astm bronșic. Această vitamină este un sprijin de nădejde al imunității deoarece contribuie la creșterea rapidă a producției de limfocite, dar și la activarea lor, fiind o armă specializată în lupta cu infecțiile dar și cu bolile tumorale deja instalate.
Lemnul dulce este o planta despre care ați mai auzit cu siguranță, pentru că posedă proprietăți de imunostimulare nespecifică a organismului, antiinflamatoare, mucolitice, expectorante și antivirale. Este un bun fluidifiant al secrețiilor bronșice și faringiene în procesele inflamatorii ale căilor respiratorii. Prin substanțele pe care le conține crește capacitatea naturală de apărare a organismului atunci când imunitatea este scăzută din diverse cauze și limitează consecințele negative ale contaminanților virali și micotici” punctează Dr. Anca  Raicu.

Distanțarea socială are un efect devastator asupra noastră ca indivizi. Iar rezultatele se vor vedea după”

”Aromoterapia poate să ajute în momentul în care utilizarăm ce trebuie, și anume, anumite tipuri de uleiuri esentiale, cu proprietati antiseptice si antibacteriene cum este uleiul esențial de cimbru și uleiul esențial de busuioc. Nu degeaba busuiocului i se spune planta sfântă. Distanțarea socială are un efect devastator asupra noastră ca indivizi. Iar rezultatele se vor vedea după”

Pe rețelele de socializare, în această perioadă,  circulă și o altă ”rețetă” miraculoasă pentru distrugerea microbilor: apa cu lămâie și sare, despre care Dr. Raiciu ne spune:

” Se poate bea un pahar, dimineața pe stomacul gol. Hidratează, este o sursă buna de vitamina C, furnizeaza potasiu și îmbunătățește digestia”.

Mulțumiri!