Traficul cu măști și vaccinuri false, escrocherii la adresa persoanelor în vârstă, excesul internetului asupra copiilor care sunt închiși în casă: în aceste perioade de pandemie, criminalitatea se adaptează pe cât de repede se răspândește virusul în Europa. Restrângerea oamenilor în casele lor reduce numărul de hărțuieli, iar traficul internațional de droguri este zădărnicit de închiderea frontierelor, ceea ce creează tensiuni în rândul dealeri și cauzează lipsuri. Mai exact, răspândirea noului virus Covid-19 pe Vechiul Continent, acum epicentrul pandemiei, a creat „criminali corona” care au schimbat rapid regulile jocului.

“Infractorii au profitat rapid de oportunități de exploatare a crizei prin adaptarea metodelor de operare sau prin implicarea în noi activități ilegale”, ni se transmite prin agenția europeană de poliție Europol într-un raport. “Infractorii și-au adaptat foarte repede schemele de fraudă tradiționale, pentru a valorifica în folosul lor anxietățile și temerile cetățenilor europeni”, analizează agenția. Pentru Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol, „infractorii sunt interesați doar de o singură întrebare:„ Cum fac mai mulți bani? ‘”. “Acesta este motivul pentru care acum abuzează de pandemie”, a spus ea într-un interviu acordat AFP.

Răul cel mai rău al omenirii

În multe țări europene, forțele de ordine au observat o scădere a așa-numitelor infracțiuni ”tradiționale”: în Spania, poliția a observat o ”scufundare” a ratei de aproximativ 50% față de anul trecut. În Suedia, poliția a observat, de asemenea, o scădere semnificativă a numărului de jafuri de când populația a fost obligată să lucreze de acasă. Dar să nu vă bucurați prea devreme! Cealaltă față a monedei este o explozie a criminalitații în alte sectoare ale economiei subterane, o creștere a unui nou tip de înșelătorii și infracțiuni informatice legate de pandemie.

Criza noului coronavirus ar putea chiar „să scoată ce este mai rău din omenire”, sunt de părere șefii poliției britanice, referindu-se marți la furtul de cilindri de oxigen într-un spital din Manchester.

Și peste tot în Europa, numărul fraudelor online este în curs de explozie. Potrivit agenției britanice NCA, „Infractorii vizează persoanele care încearcă să cumpere materiale și echipamente  medicale pe internet, trimitând e-mailuri care să ofere asistență medicală falsă și să înșele persoane care pot fi vulnerabile sau stau mult timp izolate acasă “.

Paramedici falsi

Și în Germania, „criminalii cibernetici exploatează preocupările actuale ale oamenilor cu privire la coronavirus pentru a răspândi emailuri cu conținut rău intenționat sau pentru a folosi această teamă cu intenție frauduloasă”, a spus poliția.
Între timp, în Danemarca, guvernul a promis sentințe exemplare pentru toți „infractorii corona”, cum ar fi hoții de soluții hidro-alcoolice cu care se ocupă angajații din sistemul de sănătate sau paramedici.

Unii ”indivizi” care poartă uneori măști de protecție și halate albe, susțin că efectuează teste pentru a detecta coronavirusul, pentru a intra într-o casă, vizând adesea persoanele în vârstă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat despre o creștere accentuată de înșelăciune electronică prin intermediul email-ului și escrocherii folosind numele de instituții pentru a încerca să fure bani și informații cu caracter personal.

Pandemia a dus și la o creștere a activității pedofililor online, a avertizat poliția suedeză într-un interviu la radioul public. “Copiii și tinerii sunt mai mulți online, de acasă, și nu mai sunt supravegheați ca atunci când erau înconjurați de adulți toată ziua”, a declarat AFP Anna Karin Hildingson Boqvist, secretară generală a filialei suedeze a ECPAT, asociere împotriva exploatării sexuale a copiilor.

Mai mult, spre sud, în Italia, unde a lovit cu putere de pandemia de coronavirus, unii se tem că întreprinzătorii mici, cu bani în numerar, se vor orienta către mafie pentru a-și salva activitățile.